Wat is Gerfaut?

Een weekendje in de lente…

Ongeveer 200 scouts en gidsen van overal uit ons land komen tijdens
dit weekend bijeen, om een onvergetelijke tijd te beleven, in het midden van de natuur, vol uitdagingen, plezier en ontdekkingen.

Een bijeenkomst voor patrouilles…

De Challenge is gebaseerd op verschillende scoutstechnieken (cartografie, EHBO, koken in de natuur, sportieve proeven…) en op de kennis van de natuur, toch is de Gerfaut geen strijd koste wat het kost.
Integendeel, de patrouille-spirit en de wil om bij te leren zijn het belangrijkste om proeven te kunnen winnen.

Een open geest, naar iedereen toe…

De scoutssprit is van het allergrootst belang tijdens de Challenge. De scouts en gidsen die deelnemen komen uit verschillende federaties en spreken zelfs een andere taal, maar we maken hierin geen onderscheid, enkel de patrouillesfeer, nieuwsgierigheid en openheid primeren.

Traditie

De Challenge wordt bijna ieder jaar georganiseerd sinds 1980 onder toezicht van de ‘Anciens de l’unité des Ardents de Saint Michel’ (Brussel).

Wat doen we nu eigenlijk?

De Challenge du Gerfaut is een grote bijeenkomst van verschillende scouts- en gidsenpatrouilles uit de alle federaties van ons land, zowel uit het noorden als uit het zuiden, om samen een onvergetelijk weekend te beleven

Geheel ondergedompeld in de frisse natuur kunnen de patrouilles verschillende scoutstechnieken leren : oriëntatie, pionieren, EHBO, natuur en zoveel meer. Dit doen we zaterdags tijdens een soort postenspel. Zo kunnen ze hun visie op scouting vergelijken met de andere deelnemers, maar ze kunnen ook de sportieve uitdaging aangaan tijdens het spel zelf. Ook de patrouillespirit en sfeer spelen mee tijdens dit weekend. Naast dat alles leren we elkaar wat beter kennen tijdens een groots kampvuur ’s avonds.

Verschillende leiders en leidsters zorgen ervoor dat het een gelsaagd weekend wordt. Zij bereiden de posten en de verschillende technieken voor. Ook zorgen zij voor een aangename sfeer op het terrein, waar de patrouilles elkaar beter kunnen leren kennen. Ook organiseren zij spelen waarbij iedereen zich ten volle kan geven.

Het wedstrijdaspect is aanwezig (de beste patrouilles worden beloond tijdens het eindaftreden) maar is niet het allerbelangrijkste van de Challenge du Gerfaut. Ook samen dingen ontdekken, broederschap, openstaan voor nieuwe technieken en de wil om bij te leren zorgen voor een unieke ervaring waarbij elke patrouille zijn originaliteit en eigenheid kan bovenhalen

De Challenge du Gerfaut werd in 1980 voor de eerste keer gehouden door de Ardents van Saint Michel, ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het St-Michielscollege. Nadien is de Challenge bijna ieder jaar weer een uitdaging geweest, steeds met meer en meer scouts, en daarna gidsen vanuit alle federaties.

Een hoogtepunt kende de Gerfaut in 2000, toen er 63 patrouilles deelnamen. Nu wordt het aantal deelnemende patrouilles echter beperkt door de organisatoren, zodat er met 30 patrouilles gezorgd kan worden voor een warm en huiselijk gevoel doorheen de ganse Challenge.